Trimmen

Met het trimmen van de hond zorg ik ervoor dat de vacht in een goede conditie komt.

Mocht uw hond drager zijn van een schimmel/parasiet verzoek ik u dit te melden zodat ik de nodige maatregelen in acht kan nemen.

Na het wassen, wat met een zeer hoogwaardige kwaliteit shampoo en conditioner gedaan wordt, droog en fohn ik de hond. Hierna zijn er verschillende trimtechnieken toe te passen.

Plukken of strippen:

Deze techniek pas je toe op een hond met een vrij harde bovenvacht.

Plukken:

Plukhonden zijn alle ruwharige honden, meestal terriërs zoals de draadhaar foxterriër, de west highland white terriër, border terrier, ruwharige jack russell, de ruwharige herdershond, de ruwharige dashond, schnauzer, basset griffon, cocker spaniël, bouvier etc.

Het plukken van een hond klinkt misschien wat vreemd in de oren. Bij het plukken van een dier denken we immers gelijk aan het kaal plukken van een kip. Het plukken van een hond heeft hier niks mee te maken. Bij het plukken worden alleen die haren verwijderd, die ook daadwerkelijk los zitten. Het plukken behoort de hond absoluut geen pijn te doen.

De vacht van een plukhond is iedere 6 maanden plukrijp.

Strippen:

Strippen betekent dat slechts de helft van de dekharen weggeplukt worden. Het resultaat is dat er een laag onderwol en een laag dekharen (de helft van het oorspronkelijke aantal) overblijft. Na de trimbeurt beginnen er nieuwe dekharen te groeien.

Bij de volgende trimbeurt worden de lange (oude) dekharen die bij de vorige trimbeurt zijn blijven zitten weggeplukt. Nu blijft wederom de onderwol achter samen met de nieuwe (kortere) dekharen die zijn gaan groeien na de eerste trimbeurt.

Bij een stripvacht verlaat een hond de trimsalon dus met een dubbele vacht en nooit alleen met onderwol. De hond ziet er nog enigszins ruig uit doordat een deel van de dekharen achterblijven. Om een stripvacht in stand te houden moeten honden met een stripvacht vaker naar een trimsalon dan honden met een plukvacht. Meestal gaan we dan uit bij een stripvacht van elke 3 maanden en een plukvacht elke 6 maanden.

Ontwollen:

Deze methode wordt meestal toegepast op de herdershond, bernen sennen, keeshond, etc maar eigenlijk is deze techniek op iedere hond toe te passen om van de losse haren in huis af te komen. Denk hierbij ook aan een labrador of golden retriever.

De vacht van een hond bestaat uit een laag onderwol en een laag dekharen.

Bij het verharen laten de oude ondewel haren los. Dit gebeurt in een moziek patroon. Dit houdt in dat niet alle haren in 1 keer uitvallen maar over een periode van een paar weken kan uitspreiden. De dekharen laten ook los maar deze zijn minder zichtbaar.

Ik pas de methode toe die de minste schade aanricht aan de vacht.

De hond wordt eerst grondig gewassen en zal een half uur gewassen in het sop staan om de haren zich vol te laten zuigen en hierdoor zwaar worden. Tijdens deze procedure zal ik de hond ook licht masseren om hem te laten ontspannen. Na de hond uitgespoeld te hebben gebruik ik een krachtige fohn die de oude haren uit de vacht blaast. Zo beschadig ik de haren die nog niet aan verharen toe zijn niet. Hierna ziet de vacht van uw hond er los, glanzend en gezond uit.

Knippen:

Een knipvacht is een vacht die wordt ingekort met een rechte schaar of met een gebogen schaar . Deze techniek wordt toegepast op een krullende vacht.

Deze moet eerst goed gewassen en geföhnd worden. Hierna kan de vacht opgekamd worden en in model gebracht worden met een rechte of gebogen schaar. Het haar wordt tot de gewenste lengte ingekort. Als de haren zeer kort geknipt moeten worden (zoals de snuit van een poedel) wordt ook wel een tondeuse gebruikt.

Effileren:

Effileren of uitdunnen

Effileervachten zijn lange vachten die ingekort of uitgedund worden met behulp van een effileerschaar. uitgedund betekent dat de vacht minder vol wordt. Met een effileerschaar kan men de vacht ook inkorten. Hierbij worden de haren afgeknipt op een bepaalde lengte. Met een effileerschaar kunnen mooie vloeiende overgangen gecreëerd worden tussen langere en kortere delen van de vacht.

Scheren:

Met scheren kan iedere vacht ingekort worden tot op ieder gewenste lengte. De verschillende scheerkoppen geven een bepaald gewenste lengte aan.

Tevens beschik ik over een zeer exclusief scheerapparaat dat op zelfs 5 cm lengte zeer gelijkmatig kan scheren.

Borstelen en klitten:

Soms komt het helaas voor dat er honden gebracht worden die totaal in de klit zitten. De vacht is dan helemaal vervilt. De klitten en vervilting begint vanaf de huid. Soms kunnen na het verwijderen van de haren ook andere gevolgen te zien zijn. Soms is de huid kapot en smet, of denk aan ongedierte, denk aan vlooien of schimmels.

Deze honden kan je dan alleen nog maar scheren omdat uit de klit halen gewoon te pijnlijk zou zijn.

Soms voelen de honden zich na zo’n scheerbeurt een beetje vreemd. Alle klitten en vuil zijn verwijderd inclusief het gewicht van alle haren, de hond kan zich hier best een beetje onzeker door voelen.

Let vooral met de koudere dagen erop dat de hond het niet te koud krijgt. Eventueel drogen na een regen of sneeuwbui is verstandig.

Mocht u zelf een hond hebben waarvan de vacht snel in de klit raakt, kom dan gewoon even langs. Ik kan u dan gratis een borsteladvies geven zodat u uw hond optimaal kunt verzorgen zonder de onnodige klachten die de klitten kunnen veroorzaken.